2 okt. 2011

Ihopsvängd Rabarberpaj från sekelskiftet 1900.

Kära läsare!
Mycket har hänt under sommaren! Bland annat har vi gjort en djupdykning i friterade bakverk i Canada och USA, vi har fått in en hel samling recept från 1940, 50 och 60- talen och vi har haft möjlighet att baka i historisk miljö på Skansen i Stockholm. 

Höstens första inlägg rör denna rabarberpaj som vi höftade ihop i somras. Pajen bakades under en varm sommardag i Väla Skola på Skansen. I köket kan man få en inblick i 1910-talet och därför bakade vi givetvis vår paj i en vedspis.


V%C3%A4la+skola
Bild från Väla skola tagen av Marie Andersson.
Om receptet

Receptet är löst hämtat från Kokbok för skolkök och enkla hem jämte korta anvisningar i Huslig ekonomi av Lotten Lagerstedt. Husmor gjorde inte alltid sina bakverk efter recept. Bakverk fick anpassas efter de råvaror och den mängd som fanns. Eget tycke och smak kunde också spela in. I originalreceptet används ister istället för smör. Vi valde dock att utesluta ister ur vår paj.  

Du behöver: 
Rabarber runt 8 st. stjälkar
Smör eller ister ca. 1- 1,5 dl
Mjöl ca. 3- 4 dl
Socker ca. 2dl
Havregryn ca. 3- 4 dl

Rabarber, smör, mjöl, socker och havregryn.

Värme
I receptet finns av naturliga skäl inga angivningar gällande värme eller tid som pajen var inne i ugnen. Det är svårt att säga hur man ska gå tillväga. Men vi eldade i spisen i ungefär två timmar innan vi satte in pajen för gräddning.  Sen måste man hålla koll på ugnen och elden så att det håller ungefär samma temperatur, det får inte vara för varmt för då bränns pajen. 
Rabarber och smör.
Så går det till
Rabarberna plockades bakom statarlängan och skalades och hackades i små bitar. Är det så att det finns möjlighet kan man för-koka rabarberna i lite socker innan de läggs i pajformen.  Vi gjorde inte det utan lade rabarberna direkt i en smord form. Därefter strödde vi dem med socker.  
Rabarber i smord form. Tyvärr är inte formen tidsenligt korrekt.
Blanda därefter smör, havregryn, mjöl och socker i en bunke till en jämn men smulig smuldeg. Vi höftade ihop receptet men cirka 100 gram smör, 2-2 ½ dl havregryn, ½ dl mjöl och 1 dl socker.  

Smuldegen rörs ihop.
Smula degen över rabarberna och sätt in pajen i ugnen. Grädda tills den blir gyllenbrun och får en knaprig yta. Det är bara att testa sig fram. 


Lycka till! / L & S
Täcket av smuldeg.
Pajen i vedugnsmörkret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar